Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci dostávají statisícové příspěvky, opozice zuří

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Amsterdam – Finanční pomoc uprchlíkům státem patří mezi kontroverzní témata. Ještě více tomu tak je v Nizozemí, kde podle všeho uprchlíci dostávají značný příspěvek na nákup nábytku. Více informací přinesl s odkazem na nizozemský deník Brabants Dagblad Friday americký zpravodajský server The Daily Caller.

Jak server informuje, nizozemský deník Brabants Dagblad Friday zveřejnil částky, které rodina se dvěma dětmi může v kterém regionu země v rámci příspěvku na nákup nábytku obdržet.

Nejde přitom o malé peníze. Zatímco v některých oblastech jde o částku v přepočtu asi 60 tisíc korun, ve městě Oisterwijk mohou uprchlíci získat až 286 tisíc korun. Podle serveru jsou jim někde vypláceny v podobě půjčky, jiná města finance uprchlíkům poskytuje v podobě nepodmíněných šeků.

Geert Wilders, zakladatel a lídr nacionalistické Strany za svobodu, ale vyplácení těchto příspěvků považuje za „diskriminaci" Holanďanů, protože ti na žádné podobné příspěvky nárok nemají.

Podle deníku se obchody s nábytkem domnívají, že na nákup nezbytného nábytku pro čtyřčlennou rodinu v zemi stačí asi 53 tisíc korun. Mluvčí obchodního řetězce obchodů s nábytkem IKEA pro deník uvedl, že tuto částku nyní přehodnocují, ale určitě je to méně, než kolik je uprchlíkům vypláceno.

Témata:  uprchlíci Nizozemí

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy