Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obří modrý penis na fasádě pobouřil obyvatele Stockholmu, umělecké dílo bude přemalováno

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Na fasádě jedné budovy ve Stockholmu se objevil vztyčený modrý penis. Dílo švédské umělkyně Caroliny Falkholtové pobouřilo obyvatele, bude proto po týdnu přemalováno.

Autorka obřího penisu doufala, že její výtvor, nazvaný Fuck the World, vydrží v její rodné zemi na zdi déle než obdobný růžový penis, jejž namalovala loni v prosinci na zeď jednoho domu v New Yorku. Toto dílo muselo být po stížnostech přemalováno po třech dnech.

"Kultura a umění jsou pro vývoj zajímavého městského prostředí důležité. Uměleckou svobodu samozřejmě ctíme, ale musíme také respektovat názor obyvatel," uvedla zástupkyně společnosti Atrium Ljungberg, které dům ve švédské metropoli patří.

Někteří lidé podle ní penis na zdi uvítali jako "významnou součást debaty o sexualitě, těle a pohlaví", další, převážně sousedé, ale dílo příliš pozitivně nepřijali a považovali ho za urážlivé.

Témata:  Švédsko umění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy