Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na čí straně stojí Turecko v syrské krizi? Z Ankary přichází jasné slova

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecko nestojí na straně žádné země zapojené do syrského konfliktu a jeho priority v regionu se liší od zájmů USA, Ruska či Íránu. Podle agentury Reuters to dnes řekl místopředseda turecké vlády Bekir Bozdag. Zdůraznil přitom ale, že si Ankara nepřeje mít se státy zapojenými do syrské války konflikt.

Bozdagův výrok byl odpovědí na otázku jednoho z novinářů ohledně dřívějšího vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, podle nějž turecká reakce na sobotní úder USA, Británie a Francie v Sýrii nasvědčuje tomu, že se politika Turecka "oddělila" od Ruska, které je spojencem Damašku. Turecko koordinovaný útok Západu označilo za vzkaz syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi.

Spojené státy, Británie a Francie na údajná úložiště a vývojová centra chemických zbraní a velitelství syrské armády v okolí Damašku a v Homsu vypálily v noci na sobotu více než sto raket. Krátce předtím Washington oznámil, že má důkazy o tom, že syrská armáda 7. dubna ve městě Dúmá ve východní Ghútě spáchala chemický útok. Damašek a Moskva obvinění Západu odmítají.

"Tureckou politikou není stát na straně nějaké země či proti ní," uvedl Bozdag. "Se Spojenými státy nemáme jednotné stanovisko ohledně syrských kurdských milic YPG... Rovněž nesouhlasíme s bezpodmínečnou podporou syrského režimu, v čemž se rozcházíme s Ruskem a Íránem," dodal. Zdůraznil však, že Turecko bude spolupracovat s kteroukoliv zemí, jež bude v Sýrii hájit "správné principy".

Přestože Ankara v minulosti spolupracovala s Ruskem a Íránem s cílem míru násilí v Sýrii snížit, po celou dobu trvá na odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada a podpořila jeho odpůrce. Moskva a Teherán jsou největšími spojenci Damašku.

Mezi Tureckem a USA rovněž panuje napětí, a to kvůli americké podpoře YPG. Zatímco pro Spojené státy byla tato syrská kurdská milice důležitým spojencem proti teroristické organizaci Islámský stát (IS), Turecko YPG označuje za teroristickou organizaci napojenou na kurdské separatisty v Turecku. Začátkem roku proti YPG Ankara podnikla vojenskou operaci v severní Sýrii a dobyla z rukou Kurdů město Afrín.

Témata:  Turecko Sýrie Turecká armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy