Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči úspěšně krotí požár u Sydney, jeho původ je "vysoce podezřelý"

požár
požár
Foto: Pixabay

Sydney - Úřady australského státu Nový Jižní Wales naznačily, že požár, který na jihu Sydney o víkendu zasáhl plochu o 2500 hektarech, mohl být úmyslně založen. Komisař hasičského sboru Shane Fitzsimmons jej označil za "vysoce podezřelý". S živlem mezitím hasiči úspěšně bojují, na jihovýchodě Austrálie ale bude pokračovat nezvykle horký podzim, píše australský web news.com.au.

Na předměstí Sydney byly dnes v terénu stále stovky hasičů, hrozba už ale do velké míry pominula, čemuž napomohlo uklidnění větru, který oproti neděli zeslábl přibližně na poloviční rychlost. "Je absolutní zázrak, že nedošlo k žádnému úmrtí a téměř žádným majetkovým ztrátám díky srdnatému úsilí a nasazení našich záchranářských složek," citovala agentura AFP prozatímního australského ministra pro záchranářské operace Marka Speakmana.

Policie Nového Jižního Walesu nyní sestavila tým vyšetřovatelů, kteří mají určit, za jakých okolností požár v sobotu odpoledne vypukl. "Jakým právem si někdo dovoluje - pakliže se záměrně účastní zakládání požárů - ohrožovat naše hasiče a vystavovat všechny tyto komunity nebezpečí," řekl komisař Fitzsimmons s tím, že záležitost bude důkladně vyšetřena.

"Ačkoli hrozba polevila, stále se jedná o poměrně nebezpečné dějiště požáru. Žádáme lidi, aby zůstali ostražití," dodal Fitzsimmons. Podle jeho náměstka Roba Rogerse by i nadále mohly představovat komplikaci vysoké teploty.

Letošní podzim je zatím v Austrálii mimořádně teplý a v Sydney mají tento týden maxima dosahovat 28 stupňů Celsia, tedy hodnoty o devět stupňů nad sezonním průměrem. V Brisbane se v příštích dnech očekávají teploty i nad 30 stupňů.

"Ty statistiky jsou opravdu pozoruhodné," řekl meteorolog televize Sky News Tom Saunders. "Navíc panuje mimořádné sucho; u meteorologické stanice v Sydney zatím tento měsíc nespadl žádný déšť a to už se za první polovinu dubna nestalo více než 100 let," vysvětlil.

Témata:  požáry v Austrálii Sydney Austrálie požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy