Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Extremisté chtěli v Německu oživit národní socialismus, zasáhla policie

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Berlín - V několika německých spolkových zemích dnes úřady podnikly domovní prohlídky u osob podezřelých ze založení organizace podporující pravicový terorismus. Podezřelými jsou čtyři obvinění v Dolním Sasku, Brémách a Šlesvicku-Holštýnsku, informovalo spolkové státní zastupitelství v Karlsruhe. Podle agentury DPA zatím nebyl nikdo zadržen.

Na akci, která začala ráno na základě rozhodnutí vyšetřujících soudců spolkového soudního dvora, se podíleli kriminalisté z jednotlivých spolkových zemí a speciální policejní jednotky.

Spolkové státní zastupitelství tvrdí, že podezřelí se nejpozději počátkem roku 2017 sdružili pod názvem Nordadler (Severní orel). Jejich cílem prý bylo vzkříšení národního socialismu v Německu.

Skupina přitom podle vyšetřovatelů zvažovala i útoky na politické protivníky, ale ještě se nedostala k jejich podrobnějšímu plánování. Obvinění se podle žalobců pokusili opatřit si zbraně, munici a materiál na konstrukci zápalných a výbušných zařízení. Další vyšetřování převzal zemský kriminální úřad Dolního Saska.

V Mnichově mezitím vrcholí proces s poslední žijící členkou neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí, která v letech 2000 až 2006 z rasových důvodů zabila devět mužů tureckého a řeckého původu. Dnes měly u soudu začít závěrečné řeči obhájců Beaty Zschäpeové, ale kvůli nepřítomnosti jednoho z nich byly odloženy na příští týden.

Témata:  Německo extremismus neonacisté nacisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy