reklama

Po nástupu křesťanského prezidenta Johna Magufuliho na konci roku 2015 nabyl v Tanzanii, kde tvoří přes třetinu obyvatel muslimové, na síle konzervatismus. Minulý týden vláda zpřísnila pravidla regulující obsah zveřejňovaný na internetu. Zavedla blogerům licenční poplatky a uživatelům hrozí trest za nenávistné komentáři či nemravný obsah.

Minulý měsíc úřady na popud prezidenta zakázaly 13 klipů místních umělců, u nichž si Magufuli stěžoval na obscénní obsah.

O zatčení 28letého zpěváka informoval dnes parlament ministr informací, sportu a kultury Harrison Mwakyembe. Uvedl, že kvůli zveřejnění podle něj nemravného videa na aplikaci WhatsApp je stíhána i další 26letá zpěvačka, známá pod uměleckým jménem Nandy. Mwakyembe uvedl, že úřady hodlají vznést proti oběma hudebníkům obvinění.

"Vyzývám mládež, aby na internetu nezveřejňovala obscénní obsah. Vláda bude i nadále chránit kulturu pro nynější i budoucí generace," konstatoval Mwakyembe.

Aktivisté vládu obviňují, že při svém tažení proti uživatelům internetu omezuje svobodu projevu a demokracii. Mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF), jež hájí svobodu médií, minulý týden uvedla, že nová pravidla regulující zveřejňovaný obsah "zabijí tanzanskou blogosféru".