Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael se chystá na Íránský útok - odplatu za bombardování Sýrie

Íránská raketa Soumar
Íránská raketa Soumar
Foto: Reprofoto YouTube

Jeruzalém - Izraelská armáda se připravuje na možný íránský útok vedený ze Sýrie. Íránci podle ní chystají odvetu za izraelský útok na základnu v Sýrii, kde 9. dubna zemřelo 14 lidí, mezi nimiž bylo sedm členů íránských revolučních gard. Izraelské sdělovací prostředky dnes zveřejnily mapu pěti základen, které Írán v Sýrii využívá a proti nimž by směřoval izraelský protiútok.

Armáda se obává, že by Írán mohl chtít zaútočit v době oslav Dne nezávislosti. Podle hebrejského kanceláře začnou ve středu večer a budou pokračovat do čtvrtečního večera. Server The Times of Israel napsal, že čtvrtek jako den oslav by mohl být pro Íránce lákavým termínem odvety.

"Armáda učiní vše pro to, aby zajistila klidný Den nezávislosti a aby si jej občané užili," sdělil armádní zdroj serveru Ynet news.

Izraelci se domnívají, že tentokrát chtějí útočit přímo íránské revoluční gardy, které působí v Sýrii, a ne jejich spojenci, což je libanonský Hizballáh, který bojuje stejně jako Íránci na straně syrské vlády.

Íránci mohou podle izraelského vojska zaútočit řízenými střelami nebo drony. "Izrael na jakoukoli akci vedenou ze Sýrie důrazně odpoví," sdělil zdroj izraelské armády stanici Sky News.

Napětí vzrostlo po útoku na leteckou základnu v syrském Homsu minulý týden. O život tam přišlo sedm Íránců, kteří pracovali podle Izraele na programu bezpilotních letadel, jež jsou schopné doletět do Izraele. Izraelská armáda se k útoku oficiálně nepřihlásila, ale je jí všeobecně připisován. V pondělí list The New York Times oznámil, že zdroj z izraelské armády potvrdil účast Izraele na útoku. Poradce íránského duchovního vůdce Alí Akbar Velájatí minulý týden řekl, že Izrael může očekávat důraznou odvetu.

Témata:  Izrael Írán Sýrie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy