Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náhodný nález: Na eBay prodávali vzácný šifrovací stroj, který používal ho Hitler

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Londýn - Na aukčním serveru eBay se objevil šifrovací stroj, který používali Adolf Hitler a jeho generálové pro výměnu tajných vzkazů. Vyvolávací cena byla jen 9,5 libry (337 korun).

Zařízení bylo inzerováno jako psací stroj pro telegram. Velmi vzácný přístroj značky Lorenz nabízel prodejce z hrabství Essex.

Nabídky si všimli dobrovolní historici z Národního muzea výpočetní techniky v Bletchley Parku u Londýna. To bylo za druhé světové války střediskem kryptoanalytiků. Přístroji chybí klíčová část, motor, a muzeum proto vyzvalo veřejnost, aby ho pomohla nalézt.

Norsko muzeu nedávno zapůjčilo šifrovací stroj Lorenz SZ42, který má s nově objeveným strojem stejné válečné číslo německé armády. Těchto zařízení bylo za války vyrobeno asi 200 a pouze čtyři se uchovala. "Každý zná Enigmu, ale stroje Lorenz byly používané pro strategickou komunikaci," řekl představitel muzea Andy Clark.

Témata:  ebay II. světová válka Velká Británie Adolf Hitler

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy