Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na thajských silnicích zemřelo za týden přes 400 lidí, řídit prý může kdekdo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bangkok - Přes 400 Thajců zemřelo za uplynulý týden při dopravních nehodách během prázdnin spojených se svátkem Songkran, tedy thajským Novým rokem. Informovalo o tom dnes podle agentury Reuters thajské ministerstvo vnitra. Navzdory vládní kampani o bezpečnosti na silnicích to bylo více než loni.

Podle ministerstva zemřelo od 11. do 17. dubna při 3724 nehodách 418 osob, což je o 28 mrtvých více než minulý rok. "Nejčastější příčinou bylo překročení rychlosti, jež nehodu způsobilo v téměř 28 procentech případů," řekl zástupce ministerstva o sedmidenním volnu, které Thajci sami přezdívají "sedm smrtících dní".

Během dubnových prázdnin, kdy se mnoho Thajců vydává navštívit rodinu a přátele, se vláda pokouší snížit počet obětí dopravních nehod a naléhavě obyvatele vyzývá, aby neřídili po požití alkoholu a na motocyklu jezdili s helmou.

Thajci během Songkranu tradičně vykonávají rituální očistu, což se týká i buddhistických soch a chrámů. Podle mnohých se ale ze svátku stala největší vodní bitva světa - rozjaření lidé často polévají i řidiče motocyklů a stříkají na auta.

Zákony o silniční dopravě jsou podle zaměstnanců pohotovosti zřídkakdy vymáhány a osvěta ohledně bezpečnosti na silnicích je nedostačující.

"Řidičský průkaz může mít kdekdo," řekl agentuře Reuters 53letý řidič vozu taxislužby v Bangkoku. "Den co den vidím na silnicích lidi, kteří zjevně nechodili do autoškoly. Každý s trochou peněz si může řidičský průkaz koupit pokoutně," dodává.

Témata:  Thajsko dopravní nehody

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy