Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průlomové setkání bude televize živě vysílat, shodly se Jižní Korea s KLDR

Kim Čing-un
Kim Čing-un
Foto: KCNA

Soul - Severní a Jižní Korea se dohodly, že umožní přímý přenos vybraných částí summitu obou zemí, který se uskuteční 27. dubna. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na jihokorejskou prezidentskou kancelář.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se sejdou v demilitarizované pohraniční zóně, v jihokorejské části obce Pchanmundžom. Hlavními tématy summitu mají být denuklearizace Korejského poloostrova a nastolení míru.

Dnes se koná další z přípravných schůzek představitelů obou Korejí, kteří domlouvají podrobnosti týkající se summitu, včetně bezpečnostních opatření či účasti médií.

Kancelář Mun Če-ina sdělila, že živě budou přenášeny důležité okamžiky summitu, jako například, když se oba vůdci poprvé v Pchanmundžomu setkají. Jiné příklady kancelář neuvedla.

Donedávna mezi Severní a Jižní Koreou panovalo značné napětí kvůli severokorejským zbrojním zkouškám. Zlepšení situace přinesla účast KLDR na zimních olympijských hrách, které se v únoru konaly v jihokorejském Pchjongčchangu.

Nadcházející summit bude teprve třetí vrcholnou schůzkou od dob rozdělení Korejského poloostrova. Poslední se uskutečnila v roce 2007.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea Kim Jo-čong

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy