Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o moc? Kyrgyzský prezident odvolal vládu, parlament jí vyslovil nedůvěru

kyrgyzstán
kyrgyzstán
Foto: Pixabay

Biškek - Kyrgyzský prezident Sooronbaj Žeenbekov odvolal vládu premiéra Sapara Isakova poté, co jí parlament vyslovil nedůvěru. Informovala o tom dnes podle agentury Reuters prezidentská kancelář. Poslanci vládu nepodpořili v době zjevného mocenského boje mezi prezidentem a jeho bývalým spojencem a předchůdcem v čele státu, šéfem vládních sociálních demokratů Almazbekem Atambajevem.

Středoasijská postsovětská země, v níž má Rusko svou vojenskou základnu, se potýkala s nestabilitou od vyhlášení své nezávislosti v roce 1991. Politické konflikty vyústily v násilné protesty v letech 2005 a 2010.

Prezident má podle kyrgyzské ústavy poslední slovo v rozhodnutí o odvolání vlády. Odvoláním sociálního demokrata Isakova prezident dokončil personální změny, s nimiž začal krátce po nástupu k moci loni v listopadu.

Atambajev, který je nyní předsedou nejsilnější vládní strany, ještě v prezidentských volbách Žeenbekova podporoval, ale v poslední době ho kritizoval.

Do kampaně k prezidentským volbám zasáhl i skandál kolem dostavby kaskády vodních elektráren na řece Naryn. Zakázku původně dostala česká firma Liglass Trading, ale v říjnu Isakov podepsal usnesení, jímž Kyrgyzstán smlouvu jednostranně vypověděl. Od začátku se objevovaly pochybnosti, zda bude firma, za kterou se přimlouvali i prezident Miloš Zeman a jeho kancléř Vratislav Mynář, schopna tak náročnou zakázku financovat.

Témata:  Kyrgyzstán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy