Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musíme bránit polskou svrchovanost: Kaczyński pohrozil žalobou na Evropskou komis

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Varšava - Polský expremiér Jaroslaw Kaczyński pohrozil, že by procedura Evropské komise proti Varšavě mohla být napadena u nejvyšší soudní instance Evropské unie.

Jaroslaw Kaczyński je jako předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), která disponuje většinou v parlamentu, považován za faktického vládce země.

"Procedura, která se nyní používá proti nám, není zakotvena ve smlouvě o EU a může být kdykoliv napadena u Evropského soudního dvora," prohlásil Kaczyński v rozhovoru pro konzervativní časopis Do Rzeczy.. "Jestli dojde na lámání chleba, tak to uděláme," varoval.

Vyjádřil ale i ochotu uzavřít spor s EK kompromisem - v případě přijetí podmínek PiS, která by na oplátku udělala zase jisté ústupky a gesta vůči ústavnímu soudu.

"Musíme bránit polskou svrchovanost a právo polské společnosti vybrat si vládu, která chce v Polsku velice mnoho změnit. Protože to je nyní zpochybňováno," prohlásil Kaczyński na adresu EK. "Svého času pozvali Maďary do Bruselu, aby jim tam ukázali návrh zákona o ombudsmanovi a rovnou řekli i jméno kandidáta, kterého chce Brusel vidět ve funkci. Takový je vztah Bruselu ke státům z naší oblasti. Nyní se vede boj o naši svrchovanost, kterou unijní centra nerespektují. Nerespektují Polsko, ani Poláky," tvrdil Kaczyński.

Témata:  Jaroslaw Kaczyński Polsko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.