Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku probíhá evakuace kvůli leteckým bombám

Policie SR, ilustrační fotografie
Policie SR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Slovenští policisté našli na poli ve městě Štúrovo na jihu země čtyři funkční letecké bomby z druhé světové války. Policie dnes také uvedla, že zahájila evakuaci obyvatel jedné z ulic města, ve kterém žije asi 10.000 lidí. Podle policie jde o jeden z největších nálezů bomb v historii Slovenska. Kvůli likvidace bomby z války začala dnes dopoledne evakuace také v centru Berlína.

Na případ upozornil policii ve čtvrtek náhodný svědek, kterému odběhl pes a který pak našel drobnou munici. Policisté po příchodu na místo zajistili dva ruční granáty a jednu dělostřeleckou střelu.

Následně při prohlídce okolí pomoci detektorů kovů našli zmiňované bomby, každou o váze 100 kilogramů.

Slovensko už loni kvůli nálezu munice z války na východě země přistoupilo z bezpečnostních důvodů k lokální evakuaci. Ta ale nebyla v takovém rozsahu jako například nynější evakuace v Berlíně, která by se měla dotknout asi 10.000 lidí.

Témata:  Slovensko nálezy bomb z II. světové války bomby letectví a letadla historie policie SR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy