reklama

Ve středu člen představenstva CMI Daniel Častvaj ČTK řekl, že jeho společnost jedná s Lagardère Group o nákupu titulů Elle, Télé 7 Jours a několika dalších. Ve čtvrtek vyšlo najevo, že firma řízená a spoluvlastněná Křetínským poslala nabídku na převzetí 91procentní podílu ve společensko-politickém týdeníku Marianne.

Ve Francii doposud neznámý miliardář se tak stal objektem velkého zájmu místních novinářů, kteří záhy zjistili, že "s médii mluví jen velmi zřídka". Podle agentury AFP jsou odbory zastupující mediální větev Lagardère Group znepokojeny výskytem Křetínského jména v takzvaných Panamských dokumentech (Panama Papers), protože měl vlastnit firmu na Britských Panenských ostrovech. Podnikatel ke kauze uvedl, že v Karibiku má pouze legální loď.

"Daniel Křetínský je jedním ze tří oligarchů, kteří přispěli k proměně prostředí českých médií, jež dříve patřila zahraničním skupinám," řekla deníku Libération pracovnice kanceláře Reportérů bez hranic pro EU a Balkán Pauline Ades-Mevelová. Podle francouzských médií je novým cílem Křetínského učinit z Francie "pilíř své strategie mezinárodní expanze".

AFP citovala hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandu, který označil kroky CMI za "agresivní expanzi opírající se o masivní dluh". Odkazoval tak na ekonomické problémy týdeníku Marianne, který je od ledna v úpadkovém řízení kvůli neschopnosti splácet dluhy.