reklama

Státní zastupitelství ve Stuttgartu a v Karlsruhe tvrdí, že počet migrantů přiznávajících se k členství ve teroristické skupině se zvýšil. Úřady uvedly, že v roce 2017 bylo ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko za celý rok zaznamenáno 300 takových případů, v prvních třech měsících tohoto roku je to už 159 případů, píše Die Welt.

„Toto řízení představuje obrovskou zátěž pro soudnictví," řekl ministr spravedlnosti Bádenska-Württemberska Guido Wolf. „Nemám pochopení, když někdo přiznává vážný zločin jen proto, že doufá, že mu to pomůže při azylovém procesu," dodal Wolf.

Případy, kdy běženci nahlásí sami sebe, nyní podle několika německých zdrojů médií představují přibližně polovinu podezřelých teroristických případů v Německu. Mluvčí ministerstva spravedlnosti uvedl, že mnohé z těchto případů jsou obzvláště časově náročné, protože většina údajných teroristických aktivit se odehrála v zahraničí v zemích jako Sýrie, Irák, Afghánistán a Somálsko.

Trend zaznamenaný v Bádensku-Württembersku se shoduje se situací v Sasku. Regionální ministr spravedlnosti Sebastian Gemkow loni v září prohlásil, že ví nejméně o 36 případech přistěhovalců, kteří tvrdí, že byly členy skupin jako je islámský stát nebo al-Nusra.

Na druhou stranu ale také média upozorňují, že Německo opouští stále více žadatelů o azyl ze Sýrie a Iráku. Velká část z nich proto, že nemají šanci, aby za nimi do Evropy přišli jejich rodinní příslušníci. Někteří uprchlíci se před odchodem z Evropy snaží získat peníze prodejem dokumentů, které jim Německo vystavilo, informoval server Spiegel Online s odvoláním na policii.