Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svatebčané v Jemenu byli napadeni letadly, výsledkem je 20 mrtvých včetně ženicha a nevěsty

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Při náletu arabské koalice zemřelo v neděli na severu Jemenu až 20 účastníků svatby. Oznámila to dnes jemenská televize Al-Masíra. Z jižního města Táizz jsou dnes hlášeny boje mezi provládními jednotkami a radikály.

Koalice, která bojuje pod velením Saúdské Arábie v Jemenu na straně tamní vlády, zasáhla v neděli v severní provincii Hadždža místo, kde lidé oslavovali svatbu. Podle provinčních zdrojů zahynulo 15 lidí, mezi nimiž jsou hlavně ženy a děti a také nevěsta. Al-Masíra uvedla, že mrtvých je 20 a zraněných 40; je mezi nimi také ženich. Další jemenské sdělovací prostředky tvrdí, že mnoho osob je stále pod troskami a konečný počet obětí může být ještě vyšší.

Arabská koalice vstoupila do bojů v roce 2015. Kromě Saúdské Arábie jsou v ní zastoupeny Egypt, Bahrajn, Maroko, Jordánsko, Súdán, Kuvajt a Spojené arabské emiráty.

Jemenská policie dnes informovala o bojích v Táizzu, kde v sobotu neznámí střelci zabili libanonského pracovníka Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK). Podle agentury AFP se boje strhly ve čtvrti, kterou kontrolují provládní síly, ale kde dosud působili také radikálové.

Táizz je třetí největší město Jemenu. Je sice v rukou provládních oddílů, avšak vstupy do něj kontrolují šíitští povstalci. Místní guvernér v neděli nechal sestavit speciální jednotku, která se má postavit radikálům, podezíraným z vraždy pracovníka MVČK.

V Jemenu trvá čtvrtým rokem občanská válka, v níž proti sobě stojí šíitští povstalci a vláda. Konflikt nepřežilo podle bilance AFP na 10.000 lidí. Vyvolal také vážnou humanitární krizi. Sunnitští radikálové, kteří v Jemenu působili i před válkou, využívají současného chaosu a znovu se usazují v určitých částech země, zejména na jihu, píše AFP.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie svatba letectví a letadla

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy