Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež posílá světu vzkaz: Uprchlíci nejsou nebezpeční, ale jsou v nebezpečí

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Řím – Papež František se k evropské uprchlické krizi již v minulosti vyjadřoval, vyzval k humánnímu přístupu a dokonce si 12 uprchlíků z řeckého ostrova Lesbos odvezl do Říma. Jak na svém webu informovala televizní stanice Al Džazíra, nyní opět na toto téma promluvil.

Papežův vzkaz

Papež František se tuto sobotu ve Vatikánu sešel se stovkami dětí včetně malého chlapce z Nigérie, jehož rodiče utonuli při cestě do Evropy. Jak stanice uvádí, papež v rámci tohoto setkání uvedl, že uprchlíci „nejsou nebezpeční, ale jsou v nebezpečí".

„Přinesl mi tuhle záchrannou vestu, trochu plakal a řekl: ‚Otče, selhal jsem. V moři byla malá dívka a já ji nedokázal zachránit. Dosáhl jsem jen na její záchrannou vestu," řekl o setkání s malým Osajandem, kterého adoptovala italská rodina, papež František.

„Jak se jmenovala? Nevím – malá dívenka beze jména. ... Je v nebi a dívá se na nás. Zavřeme oči, mysleme na ni a dejme jí jméno," dodal papež.

Jak televize na svém serveru varuje, toto setkání přišlo v reakci na to, jak se zvyšuje počet migrantů, kteří se pokouší o nebezpečnou cestu přes Středozemní moře z Libye do Itálie, a roste i počet těch, kteří na této cestě zahynou.

Papež také podle serveru neustále poukazuje na utrpení lidí, kteří se sice do Evropy dostali, ale následně uvízli v Itálii nebo Řecku, protože je ostatní členské státy EU odmítají přijmout.

„Počet nezletilých, kteří se sami vydávají na cestu a přichází do Evropy, je letos mnohem vyšší, než kolik bylo možné pozorovat minulý rok," uvedla na toto téma Giovanna Di Benedettová, mluvčí organizace Save the Children.

„Ale čím dál tím více se setkáváme s mnohem mladšími dětmi ve věku devíti nebo desíti let, které cestu podnikly samy, nebo přišly o rodiče nebo členy rodiny, se kterými cestovaly," varuje Di Benedettová.

Témata:  uprchlíci Papež František

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy