reklama

Pompeo zprvu kromě demokratů čelil námitkám i ze strany některých republikánů. Jeden ze členů výboru Rand Paul ještě v pondělí trvdil, že bude hlasovat proti Pompeovi, což by při očekávaném odporu všech demokratů znamenalo, že výbor poměrem 11:10 jeho schválení plénu nedoporučí. Paul však na poslední chvíli změnil názor, což znamenalo Pompeův úspěch.

Pompeo, který se hlásí k republikánskému konzervativnímu křídlu, zasedal od roku 2011 do loňského ledna ve Sněmovně reprezentantů USA za stát Kansas. Na post kongresmana rezignoval, aby se mohl ujmout vedení CIA. Někteří demokraté jej označují za příliš slabého politika na to, aby mohl vyvažovat mnohdy nevypočitatelné Trumpovy kroky v zahraniční politice.

Několik demokratů však již ohlásilo, že jej hodlají na plénu podpořit a tak americká média vesměs soudí, že díky těsné republikánské většině v Senátu Pompeova kandidatura projde. Šéf senátních republikánů Mitch McConnell po hlasování ve výboru prohlásil, že pro jeho schválení bude dostatek senátorů i na plénu a že by se mohlohlasovat už tento týden.