Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák bude soudit francouzskou manželku bojovníka IS, může dostat provaz

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Bagdád - Francouzka Mélina Boughedirová bude v Iráku souzena za terorismus. Rozhodl o tom podle agentury AFP irácký kasační soud. Boughedirová už byla odsouzena k sedmi měsícům vězení za ilegální vstup do země, ale soud rozhodl, že její provinění je těžšího druhu. Proces se bude konat 2. května.

Sedmadvacetiletá Boughedirová byla se svými čtyřmi dětmi zadržena při loňském osvobození Mosulu od bojovníků Islámského státu (IS), k nimž patřil i její manžel.

"Při opětném prostudování spisu kasační soud dospěl k závěru, že nešlo o pouhý nelegální vstup na irácké území, protože žena věděla, že se její manžel připojí k IS," citovala AFP soudní zdroj.

Podle iráckého zákona Francouzce hrozí i trest smrti. Původní rozsudek počítal po odpykání trestu s vyhoštěním. Tři z jejích dětí už vyhoštěny byly.

Jinou Francouzku Djamilu Boutoutaouovou poslal v dubnu irácký soud do vězení na doživotí za členství v IS, i když tvrdila, že ji ovlivnil manžel.

Soudy v Bagdádu od začátku roku řešily stovky případů zahraničních radikálů a 280 jich buď odsoudily k smrti, nebo na doživotí. Rozsudky jsou vynášeny rychle, což vyvolává obavy z možných justičních omylů.

Témata:  Irák Islámský stát Francie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy