Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron věří v dobré vztahy s Trumpem

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Washington - Francouzský prezident Emmanuel Macron nepředpokládá, že by se nynější dobré obchodní vztahy se Spojenými státy mohly v budoucnu narušit.

Jeho americký kolega Donald Trump po dnešním společném jednání řekl, že obchodování s Francií je vyvážené a že by si raději místo společné dohody s Evropskou unií přál bilaterální ujednání přímo s Paříží.

Macron v uplynulých dnech Trumpovy kroky směřující k ochraně amerického obchodu kritizoval, týkalo se to především uvalením cel na dovoz hliníku a oceli do USA. EU je od těchto cel prozatím osvobozena a doufá v získání trvalé výjimky. Platnost dočasné výjimky vyprší 1. května.

Trump trvá na tom, že nové obchodní dohody musí být pro všechny strany spravedlivé a vyvážené. Zmínil se také o tom, že americký ministr financí Steven Mnuchin v nadcházejících dnech odletí do Číny, aby zde v obchodních jednání pokračoval. "Myslím, že je velmi dobrá šance na dohodu," řekl Trump.

Témata:  Donald Trump USA Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy