Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci by se měli přijmout ze strategických důvodů, říká americký deník

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Washington – Spojené státy americké se opakovaně staly terčem kritiky za neochotu přijímat uprchlíky a ulehčit tak Evropě v době migrační krize. Americký deník Pittsburgh Post-Gazette nyní upozorňuje, že USA by měly syrské uprchlíky přijmout také ze strategických důvodů.

Deník připomíná, že se ve dnech 23. a 24. května v tureckém Istanbulu uskutečnil humanitární summit, který měl za cíl podpořit dialog mezi vládními a nevládními organizacemi v otázce syrských uprchlíků.

Deník se domnívá, že místo konání bylo vybráno vhodně, jelikož Turecko ze všech států přijalo nejvíce uprchlíků. Připomíná, že velké množství jich také přijal Libanon, Jordánsko i Německo.

„Oproti tomu během divokého volebního roku a drsné politické debaty tvořil příjem vysídlených Syřanů Spojenými státy jen 3 tisíce lidí nebo méně. To je v porovnání s uprchlickým břemenem, které nesou sousedi Sýrie a Evropa, jen malou kapkou v moři," uvádí deník.

Podotýká také, že i tomuto malému množství lidí potenciální příští prezident USA Donald Trump vyhrožuje deportací, zatímco snahy současného amerického prezidenta, Baracka Obamy, přijmout 10 tisíc Syřanů blokují republikáni.

Deník následně upozorňuje, že státy, které již přijaly nebo přijmou nejvíce syrských uprchlíklů, budou ale také hrát největší roli ve stabilizaci a znovuvybudování státu poté, co válka konečně skončí. „Přijetí více syrských vysídlených uprchlíků je jak otázkou morální, tak i strategickou," dodává.

Témata:  uprchlíci USA Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy