Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci řeckých na ostrovech se bouří. Úřady kvůli turistům přijaly nové pravidlo

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Lesbos - Vlnu nepokojů na řeckých ostrovech vyvolalo rozhodnutí Rady státu. Podle něj jej mohou nově příchozí uprchlíci opustit a přemístit se do pevninského Řecka. Na uprchlíky, kteří přišli dříve a kterých se v uprchlických táborech tísní několik destítek tisíc se to však nevztahuje, upozorňuje Al-jazeera.

„Je to nespravedlivé“ tvrdí zakladatel organizace Advocast Abroad, které hájí uprchlíky, Ariel Ricker, „Nebylo to uděláno pro uprchlíky, ale pro místní, aby se ostrovy vyčistily. Uprchlíci jsou vzteky bez sebe.“

O co jde? Podle dohody z roku 2016 mezi EU a Tureckem, měli být uprchlíci soustředěni na řeckých ostrovech a měli zde vyčkat na svůj další osud. Tedy buď na azyl, nebo na deportaci. Byl to jeden z odstrašujících prostředků, který měl zabránit přívalu uprchlíků do Evropy. Zatímco na začátku roku 2016 se do Řecka valilo 3000 lidí denně, v březnu to bylo jen 300 a dnes už jsou to pouze desítky. Smlouva byla napadána mnoha neziskovými organizacemi.

Zrušení této části dohody není ani tak úspěchem neziskovek jako spíše místních a tlaku lobby turistického průmyslu. Na ostrovech Lesbos, Leros, Kos, Rhodos,  Chios a Samos je stále 15000 uprchlíků a místní si stěžují, že díky nim na ostrovech vzrostla kriminalita a uprchlíci žebrají a obtěžují turisty. Bojí se o své živobytí. Místní jsou spokojeni jen částečně. Uprchlíků na ostrovech nebude přibývat, ale ti současní stále zůstávají.

„Je to nespravedlnost pro všechny,“ tvrdí na svém twitteru starosta Lesbu Spyros Galinos, „Snad je to začátek konce našeho utrpení,“ doufá. Znepokojení nad rozhodnutím vyslovila šéfka řeckého úřadu pro uprchlíky „Je to voda na mlýn pašerákům. Jsem si jista, že počet uprchlíků opět vzroste.“

Mezitím se zbylí uprchlíci chystají na ostrovech k protestům. Úřady nevylučují i násilné střety, varuje Al-jazeera.    

Témata:  Řecko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy