Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téměř tři stovky lidí zemřely během etnického násilí v Kongu

Africké děti, ilustrační fotgorafie
Africké děti, ilustrační fotgorafie
Foto: UNICEF

Kinshasa - Vyšetřovatelé OSN objevili na východě provincie Ituri v Kongu pět nejspíš masových hrobů. Právě v této oblasti se nedávno opět rozhořely etnické násilnosti, při kterých přišlo o život nejméně 263 lidí, uvedla dnes agentura Reuters.

Násilí po celém Kongu nabylo na intenzitě od konce roku 2016, kdy prezident Joseph Kabila odmítl odstoupit z funkce, jak mu ukládá ústava, a podkopal tím legitimnost státu. Na hranici mezi Kongem a Rwandou vzápětí zesílila činnost ozbrojených milicí.

Nejnovější boje se odehrávají mezi pastevci z kmene Hema a rolníky z kmene Lendu. Mezi skupinami panuje napětí od války v letech 1998 až 2003, při které přišlo o život několik tisíc příslušníků obou skupin. Od prosince loňského roku se konflikt vyostřil v důsledku sporu o území. Střety způsobily jednu z nejvážnějších uprchlických krizí v Africe.

Kvůli útokům, za kterými stojí zejména rolníci z kmene Lendu, opustilo své domovy asi 60.000 lidí, kteří se vydali přes Albertovo jezero do Ugandy. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se obává, že letos do této sousední země dorazí na 200.000 uprchlíků. Další desítky tisíc běženců se uchýlily do jiných měst v Kongu.

Vyšetřovatelé OSN nezveřejnili žádné detaily o údajných masových hrobech, nicméně uvedli, že mezi loňským prosincem a polovinou března bylo v oblasti vypleněno a zničeno asi 120 měst a vesnic.

Témata:  Kongo OSN (Organizace spojených národů) násilí genocida Afrika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy