Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron svolal zástupce 72 zemí, tématem bylo vymýcení terorismu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Ministři 72 zemí se na konferenci v Paříži zavázali k posílení svých domácích a kolektivních snah v boji proti financování tzv. Islámského státu (IS) a teroristické sítě Al-Káida.

Konference se účastnili vysocí představitelé západních i arabských zemí, ale také 18 mezinárodních organizací. Setkání svolal francouzský prezident Emmanuel Macron, který v závěrečném projevu řekl, že terorismus je potřeba vyhubit "od kořene".

Výsledkem mítinku je seznam závazků, jehož hlavními body jsou sdílení informací, boj proti anonymitě transakcí či kolektivní řešení problémů zranitelných zemí, napsala agentura AFP. V závěrečné deklaraci se účastníci shodli na potřebě "plně kriminalizovat" financování terorismu skrze efektivní a přiměřené sankce, a to "i při absenci spojitosti s konkrétním teroristickým činem".

Agentura AP podotýká, že na setkání měly zástupce i země, které se v minulosti navzájem obviňovaly z podporování terorismu. Prezident Macron tak vyzdvihl snahy účastníků dohodnout se na spolupráci v boji proti "společnému nepříteli" a řekl, že v tažení proti IS a Al-Káidě je potřeba "nakročit do nové etapy". Další setkání zástupců 72 států, které podepsaly společnou deklaraci, bude v příštím roce hostit Austrálie.

"Terorismus je potřeba vysušit od kořene; žije z obchodu s bílým masem, s drogami nebo se zbraněmi. Vždy je tam ekonomické pozadí," řekl Macron.

Pařížské konference se podle AFP účastnilo také na 500 expertů a jejich poznatky naznačují, že boj s terorismem na ekonomické frontě nebude vůbec jednoduchý. V souvislosti s útoky z posledních let se často hovoří o "nízkonákladovém terorismu", který si vystačí i s malými finančními obnosy. Odhalit klíčové transakce je tak velmi složité, ne-li nemožné.

Znepokojení nad "mikrofinancováním" IS dnes vyjádřil pařížský prokurátor François Molins, když informoval o tom, že ve Francii bylo identifikováno 416 dárců, kteří přispěli na aktivity teroristické sítě.

"Atentáty provedené na evropské nebo severoamerické půdě jistě stojí velmi málo peněz," řekl AFP nejmenovaný zdroj z úřadu francouzského prezidenta. Molins odhaduje, že na organizaci útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015 potřebovali strůjci 25.000 eur (necelých 640.000 Kč) a v případě útoků z 13. listopadu 2015, při nichž zemřelo 130 lidí, mohlo stačit 80.000 eur (dva miliony Kč).

Témata:  terorismus diplomacie peníze Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy