Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sériový vrah z Kalifornie byl vypátrán díky internetu

DNA
DNA
Foto: Pixabay

Sacramento - Muž obviněný ze série vražd a znásilnění v Kalifornii byl po mnoha letech marného snažení vypátrán pomocí webových stránek umožňujících lidem hledat rodinnou historii. Policisté u jedné z těchto firem objevili informace o DNA dvaasedmdesátiletého Josepha Jamese DeAngela, které byly podobné DNA pachatele. Když tajně odebrali vzorky přímo u něj, podezření se potvrdilo, uvedla ve čtvrtek prokuratura z kalifornského Sacramenta.

Vyšetřovatelé více než tři desetiletí marně pátrali po muži, který v letech 1976 až 1986 zavraždil 12 lidí, znásilnil na 50 žen a provedl 150 vloupání. Ve středu nečekaně oznámili, že byl zadržen důchodce ze Sacramenta, jehož s vraždami a znásilněními spojili pomocí vzorků DNA odebraných z věcí, jež DeAngelo vyhodil.

Na stopu je přivedlo pátrání v databázích firem, které za úplatu nabízejí ze vzorků DNA zjistit příbuzenskou historii či etnický původ člověka. Podle prokurátorky Anne Marie Schubertové prověřovaly úřady během let tisíce tipů od veřejnosti, DeAngelovo jméno se však mezi nimi nevyskytovalo. Díky porovnání pachatelovy DNA a databází zmíněné webové služby se však podařilo získat jména několika rodin, z nichž mohl pachatel pocházet.

DeAngelo byl jedním z lidí, na jejichž sledování se policie zaměřila. Když policejní experti analyzovali dva vzorky DNA odebrané z vyhozených věcí, rozhodly se úřady nic netušícího seniora zatknout.

DeAngelo podle obvinění spáchal část zločinů v době, kdy pracoval u policie. Ze sboru byl propuštěn v roce 1979 kvůli obvinění z krádeže v supermarketu.

Policie po jeho zatčení začala prověřovat možnou DeAngelovu spojitost s třináctou vraždou, kterou dosud sériovému pachateli nepřipisovala. Pokud se podezření potvrdí, bude obviněn i z vraždy učitele Claudea Snellinga, který byl zastřelen v roce 1975. Podle vyšetřovatelů se sice v tomto případě nepodařilo zajistit použitelné vzorky DNA, DeAngelo však odpovídá popisu pachatele.

Témata:  USA vražda internet DNA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy