Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se znesvářené národy usmiřovali v minulosti? Projděte si historii významných setkání

John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy
Foto: whitehouse.gov **www.whitehouse.gov**

Praha - Sovětský vůdce Nikita Chruščov a americký prezident John Fitzgerald Kennedy si potřásli rukama 3. června 1961 při svém první setkání ve Vídni, kde projednali aktuální mezinárodně politické otázky, odzbrojení a vzájemné vztahy. V souvislosti s dnešním korejským summitem přinášíme příklady stisků rukou významných státníků dříve znesvářených stran v historii.

Anvar Sadat - Menachem Begin

Egyptský prezident Anvar Sadat jako první nejvyšší představitel arabských států 19. listopadu 1977 oficiálně navštívil Izrael. Izraelský premiér Menachem Begin ho přivítal v Tel Avivu na Ben Gurionově letišti, kde si oba za přítomnosti velkého množství fotografů potřásli rukama. Nečekaná Sadatova návštěva Izraele přispěla k podpisu mírové smlouvy mezi Egyptem a Izraelem, ke kterému došlo v březnu 1979.

François Mitterand - Helmut Kohl

Francouzský prezident François Mitterand a německý kancléř Helmut Kohl se 22. září 1984, 70 let po začátku první světové války, zúčastnili slavnostního ceremoniálu u památníku obětí bitvy z první světové války u francouzského Verdunu. Před kostnicí v Douaumontu, která se nachází několik kilometrů od Verdunu, pak vznikla slavná fotografie, na které se státníci drží na znamení jednoty za ruce.

Jásir Arafat - Jicchak Rabin

Historické podání rukou mezi izraelským prezidentem Jicchakem Rabinem a šéfem Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Jásirem Arafatem se uskutečnilo 13. září 1993 ve Washingtonu na trávníku před Bílým domem za účasti amerického prezidenta Billa Clintona. Rabin a Arafat podepsali dohodu (známou jako Oslo I.) mezi Izraelem a OOP o omezené palestinské autonomii v pásmu Gazy a na západním břehu Jordánu a o vzájemném uznání.

Kim Te-džung - Kim Čong-il

V severokorejské metropoli Pchjongjangu se v červnu 2000 při prvním mezikorejském summitu od konce druhé světové války, kdy byl Korejský poloostrov rozdělen, setkal jihokorejský prezident Kim Te-džung se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem. Oba vedoucí představitelé si na letišti v souladu s korejskou tradicí dlouho potřásali rukama a pak vykonali přehlídku nastoupené vojenské jednotky.

Ro Mu-hjon - Kim Čong-il

Při druhém mezikorejském summitu v Pchjongjangu v říjnu 2007 podepsali severokorejský vůdce Kim Čong-il a jihokorejský prezident Ro Mu-hjon deklaraci o zlepšení vzájemných vztahů. Poté si potřásli rukama a zapózovali pro kamery. Ro vzal Kima za ruku a ve vítězném gestu ji zvedl nahoru. Na závěr si připili šampaňským.

Hugo Chávez - Barack Obama

Americký prezident Barack Obama si 17. dubna 2009 před zahájením summitu amerických států na Trinidadu potřásl rukou se svým venezuelským protějškem Hugem Chávezem.

Raúl Castro - Barack Obama

Americký prezident Barack Obama se 10. prosince 2013 na pohřbu jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely poprvé potkal se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem. Oba státníci si stiskli ruku a prohodili pár slov.

Témata:  politika Helmut Kohl Francois Mitterand Jásir Arafat John Fidgerald Kennedy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy