Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí válený stav na Korejském poloostrově? Kim a Mun Če-in budou usilovat o mírovou smlouvu

Kim Un-Čong
Kim Un-Čong
Foto: china.org.cn

Pchanmundžom - Severní a Jižní Korea budou společně usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z 50. let minulého století. Je to uvedeno ve společném prohlášení ze summitu, při němž se dnes setkali severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in.

Pchjongjang v minulosti opakovaně žádal uzavření mírové dohody se Spojenými státy, protože právě ony jsou přímým signatářem smlouvy o příměří. Dohodu o příměří podepsali 27. července 1953 v pohraniční vesnici Pchanmubdžom generálplukovník americké armády Kelly Harrison jako reprezentant společného velitelství jednotek OSN a severokorejský generál Nam Il jako představitel Korejské lidové armády a Čínské dobrovolnické armády.

Podle dnešního prohlášení se KLDR a Jižní Korea dohodly, že budou usilovat o zahájení rozhovorů s USA, a případně také s Čínou, které by vedly k oficiálnímu ukončení války z let 1950-53.

Obě Koreje se budou snažit iniciovat třístranné rozhovory zahrnující Spojené státy nebo čtyřstranné rozhovory ještě za účasti Pekingu, jejichž cílem by bylo nastolení trvalého míru na Korejském poloostrově, oznámili Kim Čong-un a Mun Če-in po skončení dnešního jednání. Věří, že zúčastněné strany budou schopny vyhlásit oficiální konec korejské války do konce letošního roku.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea Kim Un-Čong Mun Če-in

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy