Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci do měsíce uzavřou své jaderné testovací středisko

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Soul - Severní Korea v květnu uzavře své jaderné testovací středisko a přizve k tomu i americké experty. Vůdce KLDR Kim Čong-un to přislíbil na pátečním mezikorejském summitu, oznámil dnes úřad jihokorejského prezidenta Mun Če-ina.

Středisko se po poslední zkoušce zřejmě stalo nepoužitelným, naznačili nedávno čínští vědci.

"Kim řekl během summitu (...), že v květnu přistoupí k uzavření jaderného testovacího areálu," citovala agentura AFP mluvčího Mun Če-ina. Podle něj komunistický diktátor zpřístupní místo v zájmu transparentnosti odborníkům z Jižní Koreje i Spojených států.

Vůdci znepřátelených Korejí se v pátek dohodly, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Žádná konkrétní opatření ale z jejich historické schůzky nevzešla.

Totalitní KLDR čelí kvůli svému jadernému a raketovému programu mezinárodním sankcím. Středisko na severu země se po poslední jaderné zkoušce loni v září pravděpodobně zčásti propadlo a zřejmě není dál použitelné. Naznačuje to čínský výzkum, z něhož před třemi dny citovala agentura AP.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Jižní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy