Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jadernou dohodu s Íránem brání Mayová, Macron i Merkelová, Trump se zatím nerozhodl

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Londýn - Mezinárodní dohoda s Íránem o jeho jaderném programu má jisté mezery, ale je nejlepším způsobem, jak Teherán odradit od získání jaderné zbraně. Shodli se na tom v telefonickém rozhovoru britská premiérka Theresa Mayová, francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová. O jejich telefonátech dnes informoval úřad britské premiérky v tiskové zprávě.

"Hovořili o důležitosti íránské jaderné dohody jako o nejlepším způsobu, jak zabránit tomu, aby měl Írán jadernou zbraň," uvádí se v prohlášení úřadu britské premiérky. "Shodli se, že existují důležité otázky, které dohoda nepokrývá a o nichž je třeba hovořit, jako například o balistických střelách či o tom, co se stane, až platnost dohody vyprší," píše se také v tiskové zprávě.

V oddělených telefonátech Mayové s Macronem a s Merkelovou se politici také shodli, že budou nadále úzce spolupracovat mezi sebou i s USA na tom, jak řešit řadu výzev, které Írán může představovat.

Dohodu s Íránem uzavřely světové mocnosti (Rusko, Čína, Německo, Británie, Francie, EU a USA) v roce 2015 ještě za předchozího prezidenta Baracka Obamy. Současný prezident Donald Trump ji kritizuje a zvažuje za USA její vypovězení navzdory nesouhlasu ostatních signatářů. Trump by měl rozhodnout do dvou týdnů.

Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton dnes v rozhovoru s televizí Fox News řekl, že americký prezident se ještě v této věci nerozhodl. Podle Boltona Trump promýšlí návrh, s nímž přijel tento týden do Bílého domu prezident Macron. Francouzský prezident podle agentury AFP navrhl zachovat současnou dohodu jako jeden ze čtyř pilířů budoucího dokumentu. Další pilíře by se měly týkat období po roce 2025, kdy některá ustanovení dosavadní dohody vyprší, a také by se měly týkat balistických raket.

S Trumpem tento týden hovořila v Bílém domě i Merkelová, která poté na společné tiskové konferenci uvedla, že dohoda s Íránem není dokonalá. Nicméně také zdůraznila, že dohoda je pro Evropu důležitá.

Témata:  Írán Angela Merkelová USA Emmanuel Macron Theresa Mayová Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.