Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr spravedlnosti chce otevřít proces s Polanským o vydání do USA

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro chce přezkoumat rozhodnutí soudu o nevydání Romana Polanského do USA. Tam slavnému režisérovi hrozí proces kvůli sexu s nezletilou v roce 1977.

Polanski v březnu 1977 v domě Jacka Nicholsona (herec nebyl doma) fotografoval nezletilou dívku (její matka s fotografováním souhlasila) a pak s ní měl styk. Za sex s dívkou, která měla tři týdny před 14. narozeninami, mu hrozilo až 50 let vězení. Režisér tehdy uzavřel dohodu s prokuraturou a strávil v cele 42 dní. Pak utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře.

USA požádaly Polsko o vydání Polanského, jenž má polský i francouzský pas, v říjnu 2014. Polanski žije střídavě ve Francii a Polsku.

"Rozhodl jsem se, že podám opravný prostředek k nejvyššímu kasačnímu soudu v případu Romana Polanského," uvedl dnes Ziobro. Obhájce Polanského Jan Olszewski pro televizi TVN24 řekl, že rozhodnutí čekal, neboť Ziobro se v tomto smyslu vyjádřil již dříve.

Soud v polském Krakově dospěl loni v říjnu k závěru, že vydání Polanského by bylo v rozporu s polskými zákony a poškodilo by práva režiséra.

Žádost Spojených států o vydání už před šesti lety řešil soud ve Švýcarsku, kam jel režisér na festival do Curychu převzít cenu za celoživotní dílo. Polanski strávil tehdy několik týdnů ve vazbě a půl roku v domácím vězení ve své tamní chatě, než Švýcarsko rozhodlo, že ho nevydá.

Témata:  Roman Polanski Polsko USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy