Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Snowden hrdina? Generální prokurátor o něm takto promluvil

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – Případ Edwarda Snowdena, který vynesl a zveřejnil tajné dokumenty z Národní bezpečnostní agentury (NSA), většinu společnosti rozděluje – pro některé je hrdina, pro jiné zrádce. Eric Holder, bývalý Generální prokurátor USA, se nyní o Snowdenovi vyjádřil překvapivě pozitivně. Více informací přinesl americký server Voice of America.

Holder uvedl, že Edward Snowden zveřejněním dokumentů z NSA provedl „službu veřejnosti".

„Rozhodně se můžeme hádat ohledně způsobu, jakým Snowden udělal to, co udělal, ale myslím, že tím, že zahájil debatu, které jsme se účastnili, a nastartoval změny, které jsme udělali, provedl službu veřejnosti," prohlásil Holder.

Jak server podotýká, tuto zdánlivou chválu člověka, který je ve Spojených státech považován za zločince, Holder následně rychle uvedl do kontextu.

„Myslím, že prezident to nejlépe vystihl, když řekl: ‚Jen proto, že máme schopnost něco udělat, neznamená, že bychom to udělat měli,'" uvedl a vysvětlil, že administrativa současného prezidenta Baracka Obamy neustále řešila konflikt mezi narušením soukromí a bezpečností.

Uvedl také, že „to, co udělal – a jak to udělal – bylo nevhodné a nelegální." Následně dodal, že Snowden „poškodil zájmy Ameriky".

Jak server připomíná, utajené dokumenty, které Snowden vynesl, odhalily míru sledování a shromažďování osobních dat, které Obamova administrativa prováděla. Sledování se navíc netýkalo jen Spojených států, ale i zahraničních partnerů USA – například sledováním telefonu německé kancléřky Angely Merkelové.

Témata:  Edward Snowden USA

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy