Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán jaderný program má nebo měl? Bílý dům tajně změnil vyjádření

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Bílý dům v tichosti upravil své prohlášení o íránském jaderném vývoji, jehož původní verze udávala, že Teherán tajný program stále má, zatímco změněné znění tvrdí, že takový program islámská republika měla. Oficiální opravu úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa nevydal, v komentáři pouze uvedl, že to byla administrativní chyba.

"Írán má silný, tajný program jaderných zbraní, který se snažil a nedokázal skrývat před světem a před vlastními lidmi," zněla původní prohlášení, které v pondělí novinářům rozeslala Trumpova mluvčí Sarah Sandersová. O několik hodin později ale na webu Bílého domu byl text v minulém čase. "Írán měl silný, tajný program jaderných zbraní, který se snažil a nedokázal skrývat před světem a před vlastními lidmi," uvádí upravené vyjádření.

"Původní prohlášení Bílého domu obsahovalo administrativní chybu, která byla rychle odhalena a opravena," sdělil v úterý stanici CNN mluvčí Národní bezpečnostní rady (NSC), která je poradním orgánem amerického prezidenta.

"Myslíme si, že největší chybou bylo, že administrativa (bývalého prezidenta Baracka) Obamy vůbec k dohodě přistoupila," řekla na tiskové konferenci Sandersová. Trump opakovaně prohlašuje, že mezinárodní dohoda s Íránem o utlumení jaderného programu je špatná, hrozí proto, že ji vypoví.

Zmíněným prohlášením Bílý dům reagoval na pondělní projev izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který obvinil Teherán, že po podepsání jaderné dohody v roce 2015 lhal a nadále rozšiřoval své schopnosti v oblasti vývoje jaderných zbraní a uchovával dokumenty o svém jaderném programu. Tajné spisy chce v budoucnu Írán podle Netanjahua využít při výrobě jaderných zbraní.

Témata:  Bílý dům USA USA Írán média

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy