Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Itálie se hrnou uprchlíci, minulý týden se jich utopilo téměř tisíc

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se minulý týden ve Středomoří utopilo nejméně 880 uprchlíků. Po uzavření balkánské trasy se tranzitní zemí pro migranty opět stala Itálie.

"V tuto chvíli pašeráci umísťují lidi do člunů, které jsou jen stěží vhodné (k plavbě přes moře) a v mnoha případech cestu nedokážou překonat. Děje se tedy to, že jakmile vyrazí od pobřeží, volají záchranářům a ti je přijedou zachránit," uvedl mluvčí UNHCR William Spindler. "Je to závod s časem dostat se tam, než se loď potopí a v některých případech se tam záchranáři dostanou příliš pozdě," dodal.

Přesuny přes Středozemní moře v posledních dnech kvůli pěknému počasí a klidné vodě opět zesílily.

Od začátku roku dorazilo podle OSN do Itálie kolem 40.000 uprchlíků. S přičtením nejnovější bilance obětí jich letos v moři zahynulo již 2510. Ve stejném období loni to bylo 1855 utonulých.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy