reklama

Demirtaşe vězní úřady od listopadu 2016 a loni v prosinci s ním začal soud kvůli obvinění z terorismu. Politikovi hrozí až 142 let vězení. Podle jeho podporovatelů jde o politický proces.

Trestnímu stíhání čelí dvě desítky poslanců HDP, včetně spolupředsedkyně Figen Yüksekdagové, kteří jsou ve vězení. Všichni obvinění z terorismu odmítají.

Trestní stíhání tureckých poslanců umožnil zákon, který loni na jaře prosadila vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) a který zbavil imunity čtvrtinu poslanců, většinou opozičních. Zákon kritizovala opozice i Západ jako porušení parlamentní demokracie, zatímco vláda jej hájí s tím, že je nutný "v boji proti terorismu". Podle kritiků ale vláda zákon využívá k tomu, aby se zbavila svých oponentů.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v polovině dubna oznámil, že se předčasné parlamentní a prezidentské volby uskuteční 24. června. Zdůvodnil to tím, že země potřebuje silného prezidenta s rozšířenými pravomocemi, které mu zaručuje novelizovaná ústava. Původně se měly volby konat až v listopadu 2019.