Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepolevujte v boji s korupcí, varuje Rada Evropy

EU
EU
Foto: Pixabay

Štrasburk - Rada Evropy dnes varovala před polevením v boji proti korupci. Legislativní kroky loni v některých evropských státech zvrátily reformy, které tyto země původně zahájily s cílem posílit prevenci vůči korupci, nebo spustily jen takové reformy, které mohou vyústit v nedodržení protikorupčních standardů Rady Evropy (RE). Organizace to dnes uvedla v obecném ročním hodnocení, které podrobněji nerozebírá situaci v jednotlivých zemích.

Ačkoli instituce celkově zaznamenala pokrok v zavádění nových opatření pro boj s korupcí mezi zákonodárci, soudci a státními zástupci, jejich praktické zavádění se děje pomaleji, než by bylo žádoucí, uvedla Rada Evropy v dnešní tiskové zprávě.

Protikorupční skupina Rady Evropy GRECO vyjádřila v některých ohledech znepokojení a zároveň zdůraznila klíčovou roli, kterou v boji proti korupci sehrávají novináři. Jmenovitě poukázala na vraždu maltské novinářky Daphne Caruanaové Galiziové, která podle ní znovu ukázala potřebu chránit investigativní novináře a dostat pachatele trestných činů týkajících se žurnalistů před soud.

"Korupční praktiky na národní i mezinárodní úrovni, jak jsme doložili v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, představují vážné ohrožení našich institucí a samotné demokracie. Je nezbytné, aby se národní úřady a mezinárodní orgány jasně postavily proti korupci a urychleně zavedly protikorupční opatření," prohlásil generální tajemník RE Thorbjörn Jagland.

Zpráva GRECO konstatuje, že členské země RE do konce minulého roku plně implementovaly její doporučení týkající se zákonodárců pouze z jedné čtvrtiny. Tato doporučení se přitom týkala majetkových přiznání, omezení podnikatelských aktivit, transparentnosti komunikace s lobbisty a konfliktu zájmů.

Témata:  EU korupce Rada Evropy peníze politici

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy