Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zločiny ETA budou potrestány, slibuje španělský premiér

Španělsko
Španělsko
Foto: elpais.com

Madrid - Zločiny teroristické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA), jejíž půlstoletý separatistický boj si vyžádal přes 800 obětí, nezůstanou nepotrestány. Prohlásil to dnes španělský premiér Mariano Rajoy poté, co média ve středu otiskla dopis této organizace o jejím rozpuštění. Dnes ETA zveřejnila další prohlášení, které označila za své poslední a v němž oznámila, že jako organizace skončila. Uvedla v něm ale také, že její bývalí členové budou nadále usilovat o nezávislé Baskicko.

"Ať ETA udělá, co udělá, nenajde žádnou možnost pro beztrestnost svých zločinů. ETA může oznamovat své rozpuštění, ale její zločiny nezmizí, stejně jako neskončí akce justice, která je bude vyšetřovat a potrestá je," prohlásil dnes španělský premiér ve městě Logroňo na severu Španělska. Zprávy zástupců ETA, kteří za poslední měsíc informovali o rozpuštění organizace či o její omluvě civilním obětem a avizovali několik symbolických kroků k ukončení činnosti, označil Rajoy za propagandu.

Také ministr spravedlnosti Juan Ignacio Zoido už ve středu řekl, že ETA bude muset za své zločiny zaplatit.

Rajoy i Zoido reagovali na středeční informace španělských médií, která zveřejnila dopis ze 16. dubna adresovaný institucím, v němž ETA oznamuje zrušení všech svých struktur. Zdroje blízké organizaci o tomto kroku informovaly už před dvěma týdny. Už v roce 2011 oznámila ETA, že s konečnou platností zastavila svůj ozbrojený boj za nezávislost Baskicka, a loni v dubnu prohlásila, že se vzdá všech svých zbraní.

Minulý měsíc zástupci ETA zveřejnili také prohlášení, v němž se tato organizace omluvila za způsobené utrpení a požádala civilní oběti svého boje o odpuštění. Mnozí kritizovali, že ETA odděluje civilní a jiné oběti. Terčem jejích útoků, které začaly v roce 1961 a skončily v roce 2010, byly politici, soudci, vojáci či policisté.

V dubnovém dopise zveřejněném ve středu nicméně ETA uvádí, že konflikt Basků se Španělskem a Francií trvá. "Konflikt nezačal s ETA a neskončí s ukončením její činnosti," píše se v dopise z 16. dubna.

Také v dnešním prohlášení ETA uvedla, že její bývalí členové budou nadále usilovat o nezávislé Baskicko. "ETA zcela rozpustila všechny své struktury," uvádí se v dokumentu nazvaném Poslední prohlášení ETA k baskickému lidu. "Bývalí členové a členky ETA budou pokračovat v boji za nezávislé, sjednocené a socialistické Baskicko," píše se rovněž v textu s dnešním datem. Cílem má být podle dokumentu ústava Baskického státu.

Podle deníku La Vanguardia by ještě dnes mělo být zveřejněno video, na němž historický vůdce ETA José Antonio Urrutikoetxea, známý jako Josu Ternera, s odhalenou tváří toto konečné prohlášení ETA čte ve třech jazycích.

Témata:  ETA (Euskadi Ta Askatasuna) Španělsko Mariano Rajoy terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.