Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Separatisté z ETA předali francouzské policii seznam úkrytů zbraní

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Paříž/Madrid - Separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) předala francouzské policii seznam úkrytů zbraní a výbušnin na jihozápadě Francie.

ETA tak plní slib "totálního odzbrojení" ohlášený v pátek. Španělská konzervativní vláda vzápětí prohlásila, že od skupiny, která za dobu svého boje připravila o život přes 820 lidí, požaduje omluvu a definitivní rozpuštění.

Francouzský ministr vnitra Matthias Fekl nazval iniciativu "velkým krokem" a sdělil, že probíhá policejní operace s cílem lokalizovat arzenál separatistů.

Za "historickou událost", po níž bude následovat "debata mezi aktivisty o budoucnosti", označil odevzdání zbraní bývalý politický vůdce ETA Arnaldo Otegi. Ten nyní stojí v čele nového politického křídla ETA, formace Sortu.

"Tato etapa neutralizace arzenálu zbraní a výbušnin je velký krok", dnešek je "nesporně významný den", citovala agentura AFP z Feklova prohlášení na půdě ministerstva. Rozhodnutí odevzdat zbraně "přijala jednostranně organizace ETA," zdůraznil ministr.

Témata:  ETA (Euskadi Ta Askatasuna) Francie zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy