Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec bojů za nezávislé Baskicko? ETA se o víkendu vzdá všech zbraní

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Madrid/Londýn - Organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) se v sobotu vzdá všech svých zbraní. Boje za nezávislost regionu, který se rozkládá na území severního Španělska a jihozápadní Francie, si od roku 1968 vyžádaly přes 820 mrtvých.

"ETA... informuje mezinárodní společenství, že je po předání všech svých zbraní (střelných zbraní a výbušnin) zástupcům baskické občanské společnosti nyní odzbrojenou organizací," uvedla organizace v dopise adresovaném britské stanici BBC.

Za "Den odzbrojení" ETA v dopise označila sobotu. Zároveň upozornila, že "proces může být napaden nepřáteli míru".

Všeobecné a trvalé příměří vyhlásila ETA v lednu 2011. Setkala se tehdy s nedůvěrou španělské vlády, neboť příměří předtím jednostranně vyhlásila již v roce 2006 a nedodržela jej. "Ať ETA od vlády nic neočekává. Nebude mít žádnou výhodu, žádný politický prospěch," reagoval dnes mluvčí vlády Mariana Rajoye Iňigo Méndez de Vigo.

V roce 1973 se organizaci ETA podařilo spáchat atentát na tehdejšího španělského premiéra Luise Carrera Blanka. Nejtragičtějším co do počtu obětí byl útok v Barceloně, kterému v roce 1987 padlo za oběť 21 lidí.

Témata:  ETA (Euskadi Ta Askatasuna) Španělsko zbraně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy