Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský senátor: Zeman zasadil ránu verzi Londýna o novičoku

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský senátor Alexej Puškov označil výroky českého prezidenta Miloše Zemana o výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku za "silný úder" proti britskému tvrzení o účasti Ruska na otrávení někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury.

"Hle jak to je! Novičok se vyráběl a schraňoval v Česku - v 'malém množství'. Tento fakt je silnou ránou verzi Londýna, která se i tak rozpadá, protože otrávení touto otravnou látkou se neuzdraví jako Julija Skripalová. Londýn tone ve zmatku: celá konstrukce se hroutí," uvedl Puškov podle agentury RIA Novosti.

Zeman ve čtvrtek uvedl, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok, po testování byl zničen. "Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kdy a víme kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil český prezident v TV Barrandov.

Zemanovo vyjádření již využila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová jako argument k obvinění britské vlády, že klame v případu otrávení Skripalových.

Případ, provázený vyhoštěním desítek diplomatů z obou stran, prohloubil roztržku mezi Ruskem a Západem.

RIA Novosti upozornila, že Zeman hovořil o nervově-paralytické látce označované jako A230, kterou pro účely testování loni vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně, zatímco v Salisbury byli Skripalovi 4. března podle Londýna otráveni látkou A234. Londýn z toho obviňuje ruský stát, Moskva to kategoricky popírá.

Rusko také v minulosti označilo Česko za možnou zemi původu jedu novičok.

Témata:  Miloš Zeman Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy