Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínští vojáci prý na letadla lasery nemíří, Peking odmítl americká tvrzení

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Peking - Čína dnes odmítla obvinění Spojených států, že její vojáci stojí za útoky laserem na americké armádní letouny poblíž čínské vojenské základy v Džibutsku ve východní Africe. Washington předložil Pekingu oficiální stížnost, v níž poukazuje na incidenty, při nichž byl proti americkým vojenským letadlům v Džibutsku v posledních měsících několikrát použit vysoce výkonný laser.

Džibutsko nacházející se v oblasti Afrického rohu hostí americkou vojenskou základnu s asi 4000 vojáky, včetně speciálních sil. Odtud USA podnikají své operace v Jemenu a Somálsku, uvádí agentura Reuters. Jen 13 kilometrů od americké základny má ale svou základnu i čínská armáda.

Američtí vojáci působící v oblasti si opakovaně stěžují, že na jejich letadla někdo míří lasery, které mohou piloty oslepit, a způsobit tak katastrofu. Americká armáda již piloty varovala, aby byli opatrní.

"Jsou to velmi vážné incidenty... Předložili jsme čínské vládě oficiální protest a požádali jsme, aby nechala tyto incidenty prošetřit," uvedla ve čtvrtek mluvčí Pentagonu Dana Whiteová. Podle Whiteové si je Pentagon jistý, že lasery používají proti letadlům čínští občané. Jejich záměr ale není známý. V posledních několika týdnech se jednalo o téměř deset incidentů.

Čínské ministerstvo obrany uvedlo, že zmíněná obvinění jsou nepravdivá. "Již jsme odmítli tuto nepravdivou kritiku oficiální cestou. Čína se přísně řídí mezinárodními zákony a hájí regionální bezpečnost a stabilitu," konstatovalo ministerstvo.

Témata:  Čína USA Čínská lidová osvobozenecká armáda David Dao

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy