Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi dobře hlasovali, chválí slovenský europoslane na videu

EU
EU
Foto: Pixabay

Bratislava – Slovenský europoslanec, kritik EU a předseda strany Sloboda a Solidarita (SAS) Richard Sulík se opět ostře pustil do Evropské unie. Tentokrát na svém videoblogu, který zveřejňuje na Facebooku, připomněl také dění v České republice.

Sulík na začátek připomíná, že v Česku už po x-té za neprošel zákon o zákazu kouření, uvedl, že se o něm u nás mluví už téměř 20 let. „Pod takovým jemným a občas i méně jemným tlakem Evropské unie se česká vláda snaží něco přijmout. Teď to neprošlo a to je podle mě úplně v pořádku. Je to rozhodnutí suverénní krajiny, konkrétně suverénního parlamentu, a tím by to mělo být vyřízené," vysvětluje Sulík.

Vzápětí však dodává, že tak snadné to není, protože EU už se nechala slyšet, že bude pro Čechy krátit některé dotace a i jinak vyvíjet nátlak. A tady se právě ukazuje, jak se EU míchá do věcí, do kterých jí nic není.

Připomíná také princip subsidiarity, podle kterého si mají členské země to, co zvládnou vyřešit samy, taky samy řešit – a to bez zásahu EU. Dodal také, že to, jak se bude v Česku kouřit, si český parlament dokáže určit sám. „Ale na tomto případě je krásně vidět, jak se EU míchá do věcí, do kterých jí nic není. A pak se všichni diví, že lidé mají tu unii čím dál méně rádi," dodal Sulík.

Politik také vysvětluje, že tím, že protikuřácký zákon nebyl po celé dlouhé roky přijat, se v Česku objevují jako „houby po dešti" hospůdky a podniky, kde kouření zakazuje sám majitel. A nekuřáci tak podle něj mají možnost si sami vybrat nekuřácký podnik. A není k tomu prý zapotřebí hromada úředníků, kteří „vědí lépe, jak mají lidé žít".

Témata:  EU Richard Sulík kouření

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.