Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havaj zasáhlo zemětřesení o síle 6,9 stupně

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Honolulu - Havajské ostrovy zasáhla v pátek dvě zemětřesení, z nichž to druhé, silnější dosáhlo intenzity 6,9 stupně. Informovala o tom v noci na dnešek americká geologická služba USGS.

Epicentrum otřesů bylo zaznamenáno u jižního svahu sopky Kilauea na ostrově Havaj, která ve čtvrtek chrlila lávu a přiměla úřady evakuovat z jejího bezprostředního okolí stovky lidí.

Středisko pro varování před cunami v Tichomoří (PTWC) uvedlo, že zemětřesení po pátečním poledni místního času bylo dost silné pro vzedmutí vlny cunami. Před hrozbou jejího vzniku ale nevarovalo.

První zemětřesení, které ostrovy zasáhlo před polednem místního času, dosáhlo síly 5,4 stupně. Úřady zatím nehlásily žádné významné škody.

Erupce vulkánu přinutila ve čtvrtek k evakuaci okolo 1700 lidí z jižní části ostrova Havaj. Proud lávy začal téct do obydlené oblasti největšího havajského ostrova.

Sopka Kilauea na ostrově Havaj, který je znám i jako Velký ostrov, je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v 90. letech láva z této sopky zničila na 200 domů.

Havaj je jedním z 50 států USA a leží v Tichém oceánu. Na souostroví žije 1,4 milionu obyvatel. Na 400.000 z nich bydlí v hlavním městě Honolulu, které leží na ostrově Oahu.

Témata:  Hawai zemětřesení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy