Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ráj v Havaji končí? Turistickému letovisku hrozí zkáza

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Havajské ostrovy sáhly po nové kampani, která má za cíl připravit obyvatele tichomořského souostroví na možný úder ze strany Severní Koreje. Režim Kim Čong-una totiž dychtivě vyvíjí mezikontinentální střely, jednu už režim úspěšně otestoval začátkem měsíce. Někteří Havajané se obávají, že opatření by mohla odradit turisty od návštěvy této destinace.

Havajské úřady intenzivně připravují nouzová opatření na případy, kdy by se americké souostroví stalo terčem raketového útoku ze strany Severní Koreje. 

Úřady nechtějí vzbuzovat v ostrovanech strach a obavy. Havajská agentura pro nouzový management začala odkrývat svůj plán, jak zintenzivnit nouzová opatření na ostrovech. Jde zejména o výchovnou a informační kampaň, ve které obyvatelé zjistí, jak se mají chovat a co by měli dělat v případě, že Pchjongjang skutečně udeří na Havaj. 

"Nechceme způsobovat jakýkoliv stres veřejnosti, nicméně musíme přijmou odpovědnost za všechny plány pro jakékoliv nebezpečí," říká člen agentury Vern Miyagi pro Star Advertiser. "Nemůžeme otálet a musíme zajistit informační kampaň, abychom se ujistili, že obyvatelé Havaje budou vědět, co mají dělat," dodal. 

Oznámení oživilo obrázky z cvičení za dob studené války. Děti se skrývali při výuce v padesátých letech pod stolem, aby se připravily na možný sovětský jaderný útok. Úřadům jde nyní o to, aby rezidenti, ale i turisté věděli, jaké první kroky mají učinit, pokud se rozezní sirény. 

Havajské News Now uvedla, že součástí nové kampaně bude také test nové poplašné sirény každý první pracovní den v měsíci. "Rozezní se normální siréna a následně i druhá, která by byla použita v případě skutečného útoku," upřesnily noviny. 

Havajské ostrovy reagují na zvýšené nebezpečí ze strany režimu Kim Čong-una. Pchjongjang totiž začátkem měsíce úspěšně otestoval mezikontinentální střelu Hwasong-14. Podle expertů by taková střela mohla zasáhnout právě Havaj nebo poloostrov Aljašku. Střela by na území Havaje mohla ze Severní Koreje doletět za pouhých 20 minut. Podle odhadů by úřady měly jen 12 až 15 minut, aby stihli varovat obyvatelé Havaje. 

"Neznáme skutečné možnosti a záměry Severní Koreje, ale je zde jasný důkaz, že se snaží vyvinout balistické střely, které by jednoho dne mohly dopadnout na náš stát," dodává Miyagi. Havajské ostrovy byly prvním terčem jiné východoasijské země, a to Japonska v roce 1941. Japonci tehdy poničili americkou námořní flotilu v přístavu Peat Harbour a zatáhli tak USA do druhé světové války. 

Někteří Havajané se nicméně obávají, že nová opatření a přípravy odradí turisty od návštěvy tichomořské destinace. 

"Naší top prioritou budou vždy životy všech na Havajských ostrovech. Podporujeme snahy Agentury pro nouzový management, aby byli lidé připraveni na pohromu, ať už způsobenou lidmi nebo přírodou. Na druhé straně ale víme z rozhovorů s našimi partnery v oblasti turismu, že pokud zprávy o opatřeních budou špatně interpretovány a bude se mluvit o tom, že ostrov se připravuje na útok, může to přimět cestovatele a turistické skupiny, aby se Havaji vyhnuly," stojí v prohlášení Charlene Chanové z tiskového oddělení Havajské turistické organizace.

Témata:  Havajské ostrovy Hawai Severní Korea dovolená

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy