Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbijské mírové rozhovory budou pokračovat na Kubě

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Kuba poslouží jako hostitelská země obnoveným mírovým rozhovorům mezi kolumbijskou vládou a povstalci ze skupiny Vojsko národního osvobození (ELN). Uvedla to dnes agentura AFP.

Kolumbijská vláda rozhovory přerušila v lednu po útocích, k nimž se přihlásila odnož ELN. Zemřelo při nich sedm policistů a několik desítek lidí bylo zraněno. Ultralevicová ELN vznikla v roce 1964 a o míru jednala s vládou od loňska v Ekvádoru.

Ekvádor se nyní rozhodl, že další jednání na svém území neumožní. "Po zvážení možností co nejrychlejší obnovy dialogu jsme se rozhodli, že od příštího týdne budeme v pátém kole jednání pokračovat v Havaně," stojí v prohlášení účastníků dosavadních jednání.

Rozhovory mají ukončit konflikt, který trvá už půl století. ELN je poslední gerilovou skupinou v Kolumbii. Největší povstalecká skupina v zemi, která si říkala Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), uzavřela předloni s vládou mírovou dohodu. ELN má přes 2000 členů a dosud se nevzdala násilí a unosů s cílem vymáhat výkupné, což je jednou z hlavních překážek dohody.

Témata:  Kolumbie Kuba

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy