Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Libanonu se volí parlament, favoritem je Hizballáh

Libanon
Libanon
Foto: Pixabay

Bejrút - Libanonská šíitská strana Hizballáh posílí v dnešních volbách své zastoupení v parlamentu. Napsala to agentura Reuters, podle níž se tím potvrdí rostoucí vliv Teheránu v Libanonu. Írán je spojencem Hizballáhu a společně s Ruskem bojují v syrské válce po boku tamního režimu.

Naproti tomu hnutí Budoucnost sunnitského premiéra Saada Harírího a jeho spojenců ve volbách, které budou první za devět let, ztratí. Přesto se očekává, že Harírí bude znovu sestavovat příští vládu.

Tento předpokládaný volební výsledek potvrdí nejenom vzestup Hizballáhu a jeho spojenců, ale také slábnoucí vliv Saúdské Arábie, která kdysi měla v Libanonu silné slovo.

Hizballáh slibuje v programu boj proti Izraeli a v USA je na seznamu teroristických skupin. Podle předpovědí dosáhnou Hizballáh a kruhy kolem něj nadpoloviční většiny, ale ne dvou třetin křesel, což by jim umožnilo prosadit zásadní rozhodnutí včetně ústavní změny.

Libanonský parlament - Národní shromáždění - má 128 křesel. V minulých volbách z nich 71 získala protisyrská koalice Spojenectví 14. března spojená s Harírím. Spojenectví 8. března, což byly prosyrské skupiny a Hizballáh, obsadilo 57 křesel.

Tentokrát se hlasuje podle nového volebního zákona, který změnil volební okrsky a zavedl proporční systém. Počet poslaneckých mandátů je rozdělen podle kvót pro jednotlivé náboženské a etnické skupiny.

Podle analytiků citovaných Reuters bude Harírího skupina stále největším sunnitským blokem v parlamentu, avšak čelí náporu nejenom příznivců Hizballáhu, ale také bohatých podnikatelů, kteří kandidují jako nezávislí. Klíčovým okrskem je pro sunnity západní Bejrút, považovaný za domovinu Harírího příznivců.

Témata:  Libanon Hizballáh

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy