Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku se spojily čtyři opoziční strany, postaví se Erdoganovi

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Čtyři turecké opoziční formace se v sobotu sjednotily před červnovými prezidentskými a parlamentními volbami. Chtějí tak zvýšit šanci na porážku vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, informovala agentura DPA.

Opozici dlouho trápila roztříštěnost. Volební alianci nyní uzavřeli sociální demokraté seskupení v hlavním opozičním subjektu Lidové republikánské straně (CHP) a členové středopravicové Strany dobra, kterou vede populární bývalá ministryně vnitra Meral Akşenerová. Ke spojenectví se přidalo i islamistické hnutí a jedna pravicová strana.

Mluvčí CHP řekl, že aliance se dohodla na prosazování principů jako je svoboda médií a nezávislost justice. Obojí Erdogan podle domácích i zahraničních kritiků omezil, přesto platí za jasného favorita voleb. AKP do nich půjde v koalici s nacionalistickou Stranou národní akce (MHP).

Volby se měly původně konat až v listopadu 2019. Erdogan ale minulý měsíc vyhlásil, že se uskuteční už 24. června. Dřívější termín zdůvodnil tím, že země potřebuje silného prezidenta, aby mohla čelit ekonomickým výzvám a konfliktu v Sýrii.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy