Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statisíce dětí chodí do školy na Ukrajině ve válečných zónách

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Na 200.000 děvčat a chlapců v Donbasu na východě Ukrajiny chodí do škol ve stínu bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Upozornil na to Dětský fond OSN (UNICEF). Za posledních 16 měsíců bylo poškozeno či zničeno 45 škol, celkem pak za čtyři roky válčení v Donbasu na 700 škol. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal více než 10.000 mrtvých.

"Děti se učí ve školách, jejichž zdi proděravěly kulky, okna jsou obložena pytli s pískem, ve sklepech jsou zřízeny kryty, školní dvory pokrývají střepiny. Školní systém na východě Ukrajiny je pod palbou už déle než čtyři roky," uvedla představitelka UNICEF na Ukrajině Giovanna Barberisová podle agentury Interfax. "Všechny strany konfliktu musí respektovat mezinárodní humanitární právo a zajistit, aby školy představovaly pro děti bezpečné místo," zdůraznila.

UNICEF nicméně ve své zprávě upozornil, jak nebezpečná může pro školáky blízkost vojenských objektů, ať základen, muničních skladů či kontrolních stanovišť. UNICEF ale zaznamenal, že v nejméně osmi případech se vojenská zařízení nacházela ve vzdálenosti menší než 500 metrů od škol či školek; ve dvou případech šlo dokonce jen o pár metrů. Šest škol v tomto školním roce obsadili vojáci či jiné ozbrojené skupiny.

"Děti se bojí ostřelování. Učitelé se je snaží uklidnit, ale je to velmi obtížné. Děti se s tím těžko vyrovnávají, jsou nervózní, stresované," uvedla Jelena Michacká, ředitelka školy ve městě Krasnohorivka poblíž Doněcka. Školu před rokem zasáhla palba, která poničila střechu a mnoho tříd.

UNICEF v prohlášení uvedl, že pro pomoc dětem a rodinám postiženým konfliktem v Donbasu potřebuje 23,6 milionu dolarů (asi půl miliardy korun), ale dosud nezískal ani 15 procent této částky.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy