Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátor McCain odmítl účast Trumpa na svém pohřbu

John Sidney McCain III., je americký republikánský politik, senátor za stát Arizona a veterán války ve Vietnamu. V roce 2008 byl republikánským kandidátem pro prezidentské volby, které nakonec vyhrál jeho protikandidát Barack Obama.
John Sidney McCain III., je americký republikánský politik, senátor za stát Arizona a veterán války ve Vietnamu. V roce 2008 byl republikánským kandidátem pro prezidentské volby, které nakonec vyhrál jeho protikandidát Barack Obama.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Americký senátor John McCain oznámil, že si nepřeje, aby se prezident Donald Trump zúčastnil jeho pohřbu. Uvedla to dnes agentura AFP s odvoláním americká média. Jednaosmdesátiletý republikán z Arizony již rok bojuje s rakovinou mozku.

Zákonodárce má se svým spolustraníkem Trumpem napjaté vztahy, a tak si přeje, aby Bílý dům na pohřbu zastupoval viceprezident Mike Pence, tvrdí list The New York Times a stanice NBC News s odvoláním na McCainovo okolí.

McCain ve své nové knize, která má vyjít tento měsíc a jejíž výňatky byly nedávno zveřejněny, ostře kritizuje Trumpa. Ten podle senátora nehájí americké hodnoty, jelikož chválí tyrany, očerňuje tisk, ignoruje lidská práva a ponižuje uprchlíky. "Pochlebováním si ho spřátelíte, kritikou znepřátelíte," uvedl ve svých pamětech McCain, jehož komentáře týkající se zahraniční politiky jsou jedny z nejrespektovanějších mezi republikány.

Špatné vztahy mezi McCainem a Trumpem se projevily během kampaně před prezidentskými volbami v roce 2016, kdy Trump zpochybnil válečné zásluhy McCaina, který v 60.letech padl do zajetí během bojů ve Vietnamu. McCain otevřeně odmítl podpořit Trumpa proti jeho demokratické rivalce Hillary Clintonové kvůli zveřejněným nahrávkám z minulosti, které zachycovaly Trumpovy neuctivé a obscénní výroky o ženách. Loni McCain hlasoval proti zrušení systému zdravotního pojištění bývalé hlavy státu Baracka Obamy, čímž torpédoval Trumpův hlavní volební slib a Trumpa rozhněval.

Témata:  John McCain Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy