reklama

Ruští policisté v sobotu pozatýkali více než 1600 lidí, kteří se zúčastnili nepovolených demonstrací proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Při zásazích používali slzný plyn a obušky, na místě pořádkovým silám podle očitých svědků vypomáhali i kozáci, tedy polovojenské dobrovolnické organizace, kteří rozháněli demonstranty tradičními biči.

"To je nezbytné objasnit," řekl stanici Ševčenko s tím, že jednání Putinova poradního orgánu by se "povinně" měli zúčastnit lidé, kteří zákroky kozáků utrpěli, a volný přístup na zasedání by měla dostat média.

V sobotu jen v Moskvě bylo podle médií zadrženo 704 lidí, včetně opozičního předáka Alexeje Navalného, který demonstrace v téměř stovce ruských měst svolal. V Petrohradě bylo zadrženo 229 osob, v Čeljabinsku 163.

Navalnyj a jeho stoupenci chtěli Putinovi před pondělní inaugurací protestem vzkázat, že nemůže Rusku vládnout jako car.

Agentura DPA uvedla, že policie dosud proti příznivcům Navalného nikdy tak tvrdě nezasáhla. Loni v březnu bylo při mohutných protestech, které zorganizoval Navalnyj, zadrženo 1500 lidí.