Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč ruská policie zatkla 1600 lidí? Novinář pátrá po odpovědi

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Kvůli drsným zásahům kozáků proti sobotním demonstracím v Rusku publicista Maxim Ševčenko požádal o naléhavé svolání prezidentské rady pro občanskou společnost a lidská práva, jíž je členem. Oznámila to dnes rozhlasová stanice Echo Moskvy.

Ruští policisté v sobotu pozatýkali více než 1600 lidí, kteří se zúčastnili nepovolených demonstrací proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Při zásazích používali slzný plyn a obušky, na místě pořádkovým silám podle očitých svědků vypomáhali i kozáci, tedy polovojenské dobrovolnické organizace, kteří rozháněli demonstranty tradičními biči.

"To je nezbytné objasnit," řekl stanici Ševčenko s tím, že jednání Putinova poradního orgánu by se "povinně" měli zúčastnit lidé, kteří zákroky kozáků utrpěli, a volný přístup na zasedání by měla dostat média.

V sobotu jen v Moskvě bylo podle médií zadrženo 704 lidí, včetně opozičního předáka Alexeje Navalného, který demonstrace v téměř stovce ruských měst svolal. V Petrohradě bylo zadrženo 229 osob, v Čeljabinsku 163.

Navalnyj a jeho stoupenci chtěli Putinovi před pondělní inaugurací protestem vzkázat, že nemůže Rusku vládnout jako car.

Agentura DPA uvedla, že policie dosud proti příznivcům Navalného nikdy tak tvrdě nezasáhla. Loni v březnu bylo při mohutných protestech, které zorganizoval Navalnyj, zadrženo 1500 lidí.

Témata:  Rusko demonstrace v Rusku Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.