Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda likviduje zbytky IS v Sýrii

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek/Bagdád - Irácké letectvo bombardovalo pozice radikálů z Islámského státu (IS) v Sýrii. Oznámil to dnes irácký premiér Hajdar Abádí. Jde o druhý irácký útok na pozice IS za čtrnáct dní.

V prohlášení Abádího úřadu se uvádí, že letectvo zaútočilo na místa využívaná velením IS jižně od vesnice Dušajša. Jde o pouštní oblast ve východní provincii Hasaká, kde proti IS bojuje arabsko-kurdská koalice.

Abádí minulý týden před novináři řekl, že irácká armáda bude pokračovat v útocích na IS mimo irácké území. V Iráku porážku této teroristické skupiny Abádí ohlásil loni v prosinci. Bojovníci IS se stáhli do západního Iráku, k syrské hranici.

Irácká armáda podnikla nálet na pozice IS v Sýrii také 19. dubna a o život při něm přišlo podle iráckých zdrojů 36 radikálů. Tehdy byly cílem pozice IS v provincii Dajr az-Zaur, jež leží jižně od Hasaky a rovněž sousedí s Irákem.

Jak upozornila agentura Reuters, Irák má dobré vztahy se spojenci syrské vlády, Íránem a Ruskem, stejně jako s koalicí, jíž velí USA a která stejně jako Írán a Rusko operuje v Sýrii.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy